Filmrecension: Shaun of the Dead (2004)

5/5

Längd: 99 min
Genre: Komedi, Rysare
Regissör: Edgar Wright
Manusförfattare: Simon Pegg, Edgar Wright

Innan Zombieland och Warm Bodies, blandade Shaun of the Dead den moderna zombien med komedi. Även om det inte är den första zom com så kan Shaun of the Dead fortfarande räknas som en av de första moderna filmerna inom sin genre.

Filmen utspelar sig i London där elektronikförsäljaren Shaun upplever en dålig dag. Efter att hans flickvän gjort slut med honom, inser Shaun att han behöver ändra på saker för att kunna få henne tillbaka och vad är bättre än att rädda henne och alla han bryr sig om från en zombie apokalyps?

Shaun of the Dead har många komiska stunder. En stor del av dem är brittisk humor, vilket kan vara svårt för tittare utanför England att fånga. Jag ser dock fortfarande denna filmen som rolig, men undrar hur många skämt som passerade utan att jag märkte dem. En annan sak är att Shaun of the Dead kräver en särskild typ av humor för att man ska kunna ta gjädje av den. Filmen är verkligen inte för alla. Några komiska stunder är barsnliga och inte alls roliga i mina ögon, medan andra (de flesta) är otroligt underhållande. Det enda sättet att veta om filmen är för dig är förmodligen att se den. Du kommer att märka ganska tidigt om den faller dig i smaken eller inte.

Trots att namnet är likt, är Shaun of the Dead inte en parodi på Dawn of the Dead. Den enda relationen mellan de två är namnet och några referenser i Shaun of the Dead som inte ens tog upp en hel scen. Filmen är en mild parodi på zombie filmer från 1970-talet generellt, men är fortfarande sin egen film. Premiären var faktiskt uppskjuten på grund av att den kom samtidigt som nyinspelningen av Dawn of the Dead, vilket var en ren slump. Istället för att vara kopplad till Dead trilogin, var Shaun of the Dead inspirerad av Tv serien Spaced (1999), skapad av samma författare och regissör.

Sammanfattningsvis är Shaun of the Dead en händelserik zombie film med träffsäker komedi. Det finns några problem med den, som den barnsliga humorn som dök upp några få gånger. Karaktärerna gjorde även en del dumma beslut, men det var endast en del av den komiska sidan av filmen.

Rekommenderar jag den? Absolut! Att den var underhållande går inte att neka. Dock är min favorit zom com Zombieland och kommer att fortsätta att vara det tills det kommer en film som är tillräckligt bra för att ersätta den.

MORE MOVIES